úterý 28. června 2011

Dopis od Josého Valle, Igualdad Animal

Dopis od Josého Valle z Igualdad Animal.

Ahoj všichni,
začnu tím nejdůležitějším: VELMI DĚKUJEME ZA VAŠI PODPORU! Všechny nás dojalo, že jste po celém světě zorganizovali všechny ty akce na naši podporu.

Něco málo k našemu příběhu. Dne 22. června asi 160 policistů, rozdělených do třinácti týmů, oblečených v kuklách a ozbrojených samopaly provedlo koordinované zátahy na domovy dvanácti aktivistů (včetně domova mojí matky – kde už nebydlím od roku 2003!) v různých městech Španělska. Zatkli 11 aktivistů za práva zvířat (někteří z nichž spolupracovali s Igualdad Animal a Equanimal, někteří bez příslušenství k těmto skupinám). Dvanáctý, Javier, se v té době nacházel mimo své bydliště a zatčen nebyl.
Sebrali několik beden s našimi věcmi – včetně notebooků, harddisků, DVD disků, mobilů, peněz, fotoaparátů, skrytých kamer, triček, knih... čímž nám způsobili velké problémy pro další práci v hájení práv zvířat.
V současné době máme tři vězněné (jsou to Olaia Freíra, Eneko Pérez a Eladio Ferreira) a osm zbylých, včetně mne, bylo propuštěno s podmínkou (with charges), což znamená, že se musíme každého 1. a 15. dne v měsíci přihlásit u soudu.

Jsme obviněni ze zločinného spolčení, vstupu na cizí pozemek, způsobení škod na životním prostředí (v souvislosti s osvobozeními norků), ničení cizího majetku a vyzrazování obchodních informací (to jest instalování skrytých kamer, filmování a publikování záběrů takto získaných). Jeden z aktivistů je navíc obviněn z „neuposlechnutí příkazu úřední osoby“. Všechna zníněná obvinění jsou obviněními z trestných činů a tresty za ně se můžou pohybovat v řádech roků.
Zdá se, že si soudce myslí, že jsme ALF (Animal Liberation Front) a že jsme zodpovědní za dosud neupřesněné množství akcí (útoky na farmy a laboratoře, sabotáže, atd.). Dokonce nás veřejně nazval „ekoteroristy“... ačkoliv naše zákony takové pojmenování neznají.

Zatím nám nebylo umožněno dozvědět se bližší detaily vztahující se k vyšetřování, ale víme, že jsme byli sledováni, že poslouchali naše telefonní hovory, četli naše emaily – hádám, že i ty z toho, ze kterého právě teď píšu, pravděpodobně procházeli naše odpadky a využívali policisty v utajení, aby se mezi nás infiltrovali. Víme alespoň o jednom, který se (bezúspěšně) snažil získat informace mezi našimi dobrovolníky/nicemi.
Očekáváme, že v nejbližších dnech pravděpodobně zatknou ještě další aktivisty/ky a že celý proces bude trvat několik měsíců, ne-li více.

Až na dvě výjimky bylo mediální pokrytí celé záležitosti strašné, naprosto strašné (média vůbec neověřovala pravdivost prohlášení, lhala, atd.). Jsme označeni jako „ekoteroristé“ a „radikální environmentalisté“. Jeden z hlavních televizních kanálů dokonce uvedl, že jsme na svých stránkách měli návod na výrobu výbušniny! Je to naprostý výmysl, jediné návody, které mohli najít, jsou leda tak výtečné veganské recepty.

Budeme se snažit nadále informovat a doufáme, že co nejdřív spustíme nové webové stránky s anglickou sekcí. Jakmile budeme znát adresy a více detailů o třech aktivistech, kteří jsou stále ve vězení, zveřejníme je, abychom jim mohli posílat pohlednice a dopisy, které jim jistě zvednou náladu.


Ještě jednou díky a vše nejlepší přeje,
José Valle

Díky za překlad :)

1 komentář: