sobota 9. července 2011

Tisková zpráva určená organizacím a kolektivům


Tisková zpráva určená organizacím a kolektivům vyjadřující podporu „Španělské dvanáctce“
Autor: Animal Equality dne 30. června 2011
Zdroj: http://on.fb.me/inlGH5 

Pokud reprezentujete nějaký kolektiv, organizaci, skupinu aj., pošlete prosím do médií toto vyjádření, zveřejněte ho na svých webových stránkách, pošlete svým příznivcům.
Díky za podporu.

***
Organizace [ ] vyjadřuje svou podporu aktivistům a aktivistkám, kteří byli nespravedlivě zatčeni a kriminalizováni za obranu zvířat ve Španělsku.

Ráno 22. června 2011 státní pořádkové a bezpečnostní jednotky vstoupily v Madridu, Asturii, Baskicku a Galicii do domovů 12 aktivistů a aktivistek, kteří buď spolupracují nebo spolupracovali s organizacemi na ochranu práv zvířat Equanimal a Igualdad Animal /Animal Equality. Po několika dnech na policejní stanici a po slyšení před magistrátem zůstali tři aktivisté ve vyšetřovací vazbě, devíti zbylým bylo sděleno obvinění a byli dočasně propuštěni.

Navzdory tomu, že akce prováděné těmito aktivisty a aktivistkami byly vždy nenásilné, španělská policie zakročila způsobem typickým pro antiteroristické operace – zablokovali přilehlé ulice, plně ozbrojení a maskováni kuklami vnikli do domovů aktivistů a aktivistek, a vnikli dokonce i do domovů matek dvou aktivistů. Při domovních prohlídkách zabavili množství počítačů, pevných disků, kamer a obvyklého kancelářského vybavení. Na tomto vybavení aktivisté a aktivistky závisejí při své dennodenní práci.

Po domovních prohlídkách byli aktivisté a aktivistky zatčeni a převezeni v policejních dodávkách do Santiago de Compostela, Pontevedro a A Coruña, kde strávili tři dny v izolaci na policejních stanicích. Zde zahájili hladovku na prostest proti zatčení.

Aktivisté a aktivistky byli nařčeni z množství deliktů, včetně provinění vztahujícího se k hromadnému vypuštění norků – činu, se kterým tito zatčení nemají nic společného.

Aktivisté a aktivistky jsou také nařčeni ze „zločinného spolčení“, to navzdory skutečnosti, že Igualdad Animal/ Animal Equality a Equanimal jsou obě legálně ustanovené organizace, jejichž práce se zakládá na aktivismu ve veřejné sféře, včetně nenásilných přímých akcí, při nichž jsou identity aktivistů a aktivistek známé. Novinové a televizní štáby je v minulosti při jejich aktivismu doprovázely, což si získalo širokou mediální pozornost jak na národní, tak na mezinárodní úrovni. Navzdory těmto skutečnostem magistrát usoudil, že tři aktivisté mají setrvat ve vyšetřovací vazbě; zbylých devět bylo obviněno a propuštěno a v současné době čekají na začátek soudního procesu.

Ve většině případů média o situaci referovala – ačkoliv neměla žádné důkazy a porušovala práva nařčených na presumpci neviny – tak, že zobrazovala aktivisty a aktivistky jako „ekoteroristy/ky“ a násilná individua. Dokonce se v médiích objevilo tvrzení, že tyto organizace na svých webových stránkách publikovaly návod na vytvoření výbušnin, což je zcela lživé a urážlivé tvrzení.

Tato zatčení jasně ukazují, že represálie a kriminalizace hnutí za práva zvířat opět začaly – je to velice závažný proces, jelikož demonstruje, co se může stát, když práce občanského aktivismu začne ohrožovat mocná průmyslová odvětví; v tomto případě kožešinový průmysl.

Z výše uvedených důvodů požadujeme okamžité propuštění tří aktivistů, kteří jsou momentálně drženi ve vězení, a ukončení tohoto nespravedlivého procesu, jehož cílem je utišit hnutí za práva zvířat.


Kontakt pro média ve Španělsku:
Javier Moreno
+34 691 054 172
mediossolidaridadpresos@gmail.com

Mezinárodní kontakt pro média:
Sharon Núñez
+34 674 216 012
mediossolidaridadpresos@gmail.com


Více o organizacích

Žádné komentáře:

Okomentovat