neděle 24. července 2011

Teď je řada na nás: Zahájen postup proti napadení


TEĎ JE ŘADA NA NÁS: ZAHÁJILI JSME SOUDNÍ POSTUP PROTI GUARDIA CIVIL A PODALI JSME STÍŽNOST NA SOUDCE

(překlad z http://thespanish12.wordpress.com/2011/07/21/now-its-our-turn-we-have-launched-legal-proceedings-against-the-guardia-civil-and-are-lodging-an-objection-to-judge-tain/, publikováno 21. 7. 2011)


V minulých týdnech bylo španělské hnutí za práva zvířat napadeno ve snaze zdiskreditovat a kriminalizovat jej. Nesedíme ale s rukama za zády a chopili jsme se akce. Konzultujeme své právniky a můžeme nyní zveřejnit následující:

Oznamujeme, že zahajujeme soudní postup proti Guardia Civil (pozn. španělská jednotka viz en.wikipedia.org/wiki/Guardia_civil) za křivá obvinění a za vynášení informací o procesu přes nařízení mlčenlivosti. Také podáváme formální stážnost na soudce, Jose Antonia Vázquez Taín, pro jeho předpojatost a nedodržení nestrannosti při projednávání případu.

Důvody pro zahájení soudního postupu proti Guardia Civil jsou následující:

1) Prvním důvodem jsou pomlouvačná tvrzení o obviněných aktivistech. Guardia Civil v tiskové zprávě, kterou lze stále najít na jejich webových stránkách, výslovně prohlásila, že zatčení aktivisté jsou zodpovědní za škody na majetku vč. žhářství (což nespáchali), že jsou součástí "španělské sekce" údajně radikální skupiny, což není pravdivé. Navíc doplnili tiskovou zprávu fotografií osoby zahalené černé maskou, z čehož má být usuzováno, že jde o jednoho z obviněných. (Ve skutečnosti se nejedná o nikoho ze zatčených, ani o žádného ze členů Igualdad Animal či Equanimal.)

2) Druhým důvodem je vynášení podrobností o případu přes požadavek mlčenlivosti, který byl soudem nařízen. Guardia Civil veřejně sdělovala informace, které měly zůstat v tajnosti (například nálezy při domovních prohlídkách či počet prošetřovaných událostí.)

Z podobných důvodů podáváme stížnost na soudce Vázquez Taín, a požadujeme jeho odvolání z případu. V právním jednání je úlohou soudce prozkoumat skutečnosti objektivně a neujímat se sám obžaloby. Soudce musí zůstat nezávislý a nestranný. My (Campaign against the Repression of the Animal Rights Movement) jsme však přesvědčeni, že je dostatečně zřejmé, že soudce se k zadrženým aktivistům staví s negativním předpojetím. V prohlášení médiím soudce naznačil, že aktivisté "působí teror", a proto mohou být považováni za "ekoteroristy". Toto tvrzení je zcela nemístné, a to proto, že:
  1. Kdokoli může vidět, že práce organizací Equanimal a Animal Equality nemá žádná spojení s terorismem.
  2. Sám soudce je si toho velmi dobře vědom - protože kdyby aktivisty skutečně považoval za teroristy, prošetřoval by je pro příslušnost k ozbrojeným skupinám (což neučinil).
  3. Obvinění aktivisté nejsou ekology, ale obhájci práv zvířat.
Tyto nejsou ve skutečnosti jedinými projevy nepřátelskosti vůči zadrženým obhájcům práv zvířat. Například, když byli aktivisté drženi v policejních celách, Guardia Civil prohlásila do tisku, že tam zůstanou, doslova, "aby jim tam bylo příjemně", což je nejen sarkasmus, ale i nevhodné vtipkování na účet zadržených. [Zdroj: La Opinión de Coruña, 24. června 2011].

Také jsme přesvědčeni, že i soudce zveřejnil podrobnosti, které by měly zůstat utajené, což by také mělo vést k jeho odvolání z případu.

Nakonec bychom chtěli zdůraznit následující. Po prvotních zatčeních rozhodl soudce, že tři aktivisté zůstanou ve vazbě, aniž by podal jakékoli zdůvodnění. Skutečnost, že krajský (oblastní) soud v A Coruña následně toto rozhodnutí odvolal, ukazuje, jak fraškovitý je tento útok na hnutí za práva zvířat. V soudním příkaze o zrušení vazby vydaném soudem A Coruña je postup soudce silně kritizován. To jen potvrzuje, co tvrdíme od začátku: tento proces je fraškou a musí co nejdříve skončit.

1 komentář:

  1. Le_Meridian Financování Service šel nad rámec svých požadavků, aby mi pomohl s mou konsolidaci dluhu. Byli přátelští, profesionální a absolutní drahokamy pracovat s. Doporučuji každému, kdo hledá úvěr na kontakt. Email..info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740.

    OdpovědětVymazat